Geld wisselen in Amsterdam?
Je bent hier aan het juiste adres, ik weet waar ik de beste deals kan vinden en wat ik moet vermijden.
Ten eerste willen veel reizigers weten hoe ze het beste geld kunnen wisselen. Ik raad altijd aan om de gratis Wise-betaalkaart met meerdere valuta te gebruiken.

Dit is de methode die ik vaak gebruik op reis en de methode die ik iedereen aanbeveel. Dit is de goedkoopste manier om met geld om te gaan tijdens het reizen.
De munteenheid die in Nederland wordt gebruikt is de Euro. Woont u buiten de eurozone (zoals de Verenigde Staten of Groot-Brittannië), dan moet u in Amsterdam of elders uw valuta omwisselen voor euro’s.
Gebruik uw creditcard vanuit huis
Als ik met vrienden praat, vraag ik ze altijd of ze aan valuta hebben gedacht voordat ze op reis gaan, maar als ik hoor: “Oh, ik gebruik gewoon een creditcard terwijl ik daar ben.”
Ik begrijp dat dit de eenvoudigste oplossing is. Ik ken ook de reclames die banken spelen. Ik heb het allemaal gehoord. “Met onze kaart betaalt u geen transactiekosten in vreemde valuta” of “Met onze kaart betaalt u geen toeslagen in vreemde valuta.” Ze bieden vaak extra voordelen, zoals extra punten, om de transactie soepeler te laten verlopen.
Geweldige marketing, maar meestal niet goed voor je portemonnee. Meestal is het negen van de tien keer of/of. Geen kosten betekent dus een (hoge) opslag. Of geen markup betekent dat er kosten worden toegevoegd. Er zijn maar heel weinig mensen die beide weggeven, zo verdienen ze geld, zelfs als er goede reclame is dat er geen kosten zijn verbonden aan het reizen, zul je veel verliezen. Stiekem, toch?
Dit betekent: Elke keer dat u een afschrijving doet of geld opneemt in een andere valuta dan uw eigen land, wordt er doorgaans een vast bedrag in rekening gebracht. Dit komt bovenop de kosten die de geldautomaat zelf in rekening brengt.
De opslag is meestal het zakelijke (opgeblazen) tarief vergeleken met het officiële (middenmarkt) tarief dat u op Google of Yahoo ziet. Deze kosten lopen op en zijn volledig onzichtbaar voor u. Het lijkt gratis, maar je betaalt nogal wat voor het voorrecht.
Voordat u er helemaal zeker van bent dat u daadwerkelijk een goede kaart krijgt, controleert u de kleine lettertjes en zoekt u naar kosten en toeslagen. Als u het niet zeker weet, vraag dan aan de kaartuitgever wat de wisselkoerskosten zijn, of zij de middenkoers hanteren en zo niet, hoeveel (in %) zij in rekening brengen.
Het is ook belangrijk om te beseffen dat creditcards in Amsterdam en elders niet zo worden geaccepteerd als pinpassen en contant geld. Alleen op creditcards vertrouwen kan al snel erg lastig worden. Daarnaast moet uw kaart contactloos kunnen werken en is bij elke transactie boven een bepaald bedrag een pincode vereist.
Van de grote merken zijn Mastercard en Visa de meest bekende. American Express heeft veel minder kaarten, en Discover heeft er nog minder. Vooral in winkels en restaurants kunnen AMEX en Discover problemen hebben.
Veel winkels accepteren helemaal geen creditcards. Albert Heijn-supermarkten (de grootste keten van het land) accepteren dergelijke artikelen niet. Bovendien mogen kleine tweedehandsmodewinkels nog steeds alleen contant geld accepteren. Daarom heeft u een kaart nodig waarmee u tegen lage kosten (of beter nog, in deze gevallen gratis) contant geld kunt opnemen.
Optie vijf is zelfs nog beter: een debetkaart met meerdere valuta die is geoptimaliseerd voor reizen, met ultralage wisselkoerskosten en gratis noodopnames van contant geld. Zo reis ik alleen.
Wissel valuta’s uit en koop euro’s voordat u vertrekt
Vooral populair onder Britten en Amerikanen is het thuis wisselen van geld bij een lokale bank, postkantoor of luchthaven.
Het advies klinkt meestal als volgt: het is beter om het zekere voor het onzekere te nemen en (wat) contant geld bij de hand te hebben als je aankomt. Dit is een heel duur advies. Doe dit alsjeblieft niet. Dit is waarom:
Naast hoge kosten hebben banken ook verschrikkelijke wisselkoersen. Laat u niet misleiden door commissievrije promoties die gebruikelijk zijn in Groot-Brittannië. De wisselkoers zal alleen maar slechter worden. Zorg er opnieuw voor dat u de middenmarktrente controleert. Dit kun je vinden op Google. Let gewoon op het verschil tussen de twee.
Wat zijn de voordelen van het meenemen van wat lokaal geld als u aankomt?
Er is niets dat u niet met uw pinpas of creditcard kunt betalen op de luchthaven Schiphol. De eerste paar uur in Nederland heeft u geen contant geld nodig. U kunt de kaart zelfs gebruiken voor vervoer vanaf de luchthaven.
Een nog beter voordeel van optie vijf (mijn aanbevolen bankpas) is dat je bij aankomst zonder extra kosten wat geld kunt opnemen, gewoon als back-up als je op een plek bent waar helemaal geen kaarten worden geaccepteerd. Dit is een waardevol en nuttig voordeel van deze kaart.
Gelieve thuis geen contant geld te wisselen. Wat een verspilling van je geld. Je hebt hier hard voor gewerkt.

Euro’s wisselen op de luchthaven
Ongeacht van welke luchthaven u vertrekt, langskomt of aankomt, het is altijd een slecht idee om geld te wisselen op de luchthaven. Dit gaat je veel geld kosten! Dit is de slechtste keuze van allemaal.
Wil je weten waarom? Kijk maar naar het scherm bij het wisselkantoor waar de wisselkoersen worden aangekondigd. Ziet u het enorme verschil tussen aan- en verkoopprijzen? Dit is het geld dat ze verdienen! Bovendien brengen ze commissies en kosten in rekening.
Laat u niet misleiden door nulcommissie of gratis terugkoopaanbiedingen. Uiteindelijk gaat het erom hoeveel euro je kunt krijgen voor x bedrag aan valuta. Ik verzeker u tenslotte dat het niet nuttig zal zijn.
U moet de middenprijs kennen om te weten of u een goede deal krijgt. Dit is wat je ziet op Google. Het zal u verbazen hoeveel minder service u wordt geboden bij wisselkantoren, vooral op luchthavens.