Anne Frank Huis, Westermarkt 20, Amsterdam

Anne Frankmuseum Amsterdam
Wij waren diep onder de indruk en ontroerd door het Anne Frank Huis in Amsterdam. Het museum vertelt het verhaal van het leven van de joodse familie Frank tijdens de oorlog. De Tweede Wereldoorlog was voor veel mensen een gruwelijke tijd, maar voor de Joden was het een extreme tijd. De nazi’s deporteerden joden naar concentratiekampen, waar ze werden vergast, uitgehongerd of stierven aan infectieziekten. Joden probeerden Nederland te verlaten of zich te verstoppen. Er zitten acht onderduikers in de Anne Frank Stichting: de familie Frank, de familie Van Pels en Fritz Pfeffer. Van 1942 tot 1944 verbleven zij in een geheim gebied achter de gevel van het Anne Frank Huis.

De ingang van de geheime ruimte wordt verborgen door een uitneembare boekenkast. Ze kregen hulp van medewerkers van het bedrijf van haar vader. Eén van de medewerkers, Miep Gies, die in 2010 overleed, redde het dagboek van de nazi’s. Na de oorlog van zijn vader keerde Otto Frank terug naar Amsterdam. Miep Guise gaf hem het dagboek van Anne. In 1947 werd het dagboek van Anne Frank voor het eerst gepubliceerd.
Anne was pas 12 jaar oud toen ze moest onderduiken. Het moet voor haar en haar metgezellen moeilijk zijn geweest om de hele dag zo lang rustig in huis te blijven. Anne hield een dagboek bij om haar gedachten en emoties vast te leggen. In augustus 1944 werd het gezin verraden; gearresteerd door de nazi’s en gedeporteerd naar een concentratiekamp, waar ze allemaal omkwamen, behalve hun vader, Otto Frank. Hij was het enige lid van zijn familie dat de oorlog overleefde. Niemand weet wie deze families aan de nazi’s heeft verraden. Anne stierf in het concentratiekamp Bergen-Belsen toen ze 15 was, en haar zus was al gestorven in een tyfusconcentratiekamp. Het was zo verschrikkelijk dat ze zo jong en alleen stierf, gescheiden van haar dierbaren, slechts enkele weken voor de bevrijding.

Symbool van de Holocaust
Voor velen symboliseert Anne Frank de 6 miljoen Joden die in de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s zijn vermoord. Daarnaast werden Joden, inclusief zigeuners, gehandicapten, politieke gevangenen, krijgsgevangenen en iedereen die door de nazi’s onnodig werd geacht, naar concentratie- of vernietigingskampen gestuurd. Straten en scholen over de hele wereld zijn vernoemd naar Anne Frank. In veel steden in Nederland staan monumenten voor Anne Frank.

Ook zijn er een aantal films en toneelstukken over het leven van Anne Frank. Recentelijk werd het Anne Frank Huis gebruikt in de film The Fault in Our Stars. De eerste film over het leven van Anne Frank werd gemaakt in 1959 en het leven van Anne wordt nog steeds gefilmd. Anne Frank, het hele verhaal.

Tickets en algemene informatie Anne Frank Stichting
Openingstijden: 1 november t/m 31 maart 9.00 tot 19.00 uur/zaterdag tot 21.00 uur.
1 april tot 30 oktober, 09:00 tot 19:00 uur/zaterdag tot 22:00 uur.
In juli en augustus is het museum dagelijks geopend van 9.00 tot 22.00 uur.

Prijs: volwassenen: 21 euro, 10-17 jaar: 14 euro, 0-9 jaar: 8 euro.