De Dam, de oorspronkelijke locatie van de Amsteldam, dateert uit de 13e eeuw.
Er zijn unieke bezienswaardigheden en architectuur, de grote evenementen die hier plaatsvinden en waarom het vandaag de dag interessant is als toerist, inclusief een plek om gratis de toiletten te gebruiken (die moeilijk te vinden is in Amsterdam).

De Dam: de hartslag van de stad
Tegenwoordig kan de Amsterdamse Dam het beste worden omschreven als ‘georganiseerde chaos’. Overal waar je kijkt strijden trams, voetgangers, fietsers, auto’s, demonstranten, straatartiesten, duiven en eenvoudige eetstalletjes om hun plekje.
Het is ook het startpunt voor veel wandelingen, aangezien National Moment (daarover later meer) een perfect identificatiepunt is.
De Dam is via het Damrak verbonden met het Centraal Station Rokin, 5 minuten ten noorden. 5 minuten ten zuiden van de Munttoren en de bloemenmarkt.
Het is tevens het startpunt van de twee belangrijkste winkelstraten van de stad: Nieuwendijk en Kalverstraat.

Belangrijke rol in de geschiedenis van Amsterdam
De Dam is echt een historisch centrum. Het werd gebouwd in de 13e eeuw toen er een dam werd gebouwd in de rivier de Amstel. Wat nu de Rokinstraat is, was ooit de Amstel.
De geschiedenis van het oudste plein van Amsterdam verschijnt voor het eerst in officiële archieven in 1275.
Amsterdam heette toen “Amestelledamme”, een naam die moeilijker uit te spreken is dan nu.
Dit is het middelpunt van de handel van vandaag. Er is een drukke vismarkt waar schepen van over de hele wereld aanmeren om exotische artikelen zoals specerijen en porselein te lossen.
Tijdens de Gouden Eeuw (17e eeuw) was Nederland een wereldhandelsmacht. Door deze periode hebben we deze verbluffend mooie stad vol grachtenpanden en grachten waar we vandaag de dag allemaal van houden. In de loop van de tijd, toen er nieuwe kerken werden toegevoegd, werd het plein steeds belangrijker en betrad de stad haar gouden eeuw, waarbij de Dam uitgroeide tot het centrum van de dagelijkse drukte van de stad.
In deze tijd werden ook het Koninklijk Paleis, het toenmalige stadhuis van Amsterdam en het Waaggebouw toegevoegd, waardoor het plein een centraal punt werd van de groei en ontwikkeling van Amsterdam. De Dam ziet er tegenwoordig heel anders uit dan in 1300 of de Gouden Eeuw. Dit deel van de Amstel is al lang gedempt en er is een weg aangelegd. Waar ooit boten aanmeerden, hebben auto’s, fietsen en trams het overgenomen.
Bovendien is het niets nieuws dat veel van de kleinere huizen nu zijn verdwenen en vervangen door grote industriële gebouwen uit de 19e en 20e eeuw om te pronken met hervonden rijkdom.
In de loop van de tijd werd het centrale plein van Amsterdam een ‘nationaal’ plein voor jaarlijkse herdenkingen, grote evenementen, koninklijke evenementen en als belangrijke demonstratielocatie.
